Spanyolországban az ingatlanvásárlásra speciális, a magyarországitól eltérő szabályozás vonatkozik. Az itt ingatlanvásárló külföldi könnyen eltévedhet a szabályok eme dzsungelében. Általános tanács, hogy az ingatlanvásárlás során mindenképpen érdemes szakértő segítségét igénybe venni, mert az erre kifizetett összeg sokszorosát lehet elveszíteni egy apró tévedéssel vagy félreértéssel.

A Kanári-szigeteken készpénzzel nem lehet ingatlant vásárolni, kizárólag helyi bankszámla alapján külön erre a célra kiállított csekkel. A bankszámlára a 20.000 eurónál több befizetett összeg, vagy a nem saját nevű számláról indított átutalás után jövedelemadót kell fizetni, ezt a bank jelenti az adóhatóságnak, illetve az állambiztonsági szerveknek is. Készpénzben egy személy maximum 10.000 eurót hozhat be az országba. A részletekről konzultáljon pénzügyi tanácsadónkkal.

Az ingatlan-adásvételi szerződés megkötése spanyol nyelven a közjegyző előtt történik, a sok részlet mellett külön kell figyelni arra, hogy az ingatlan után megfizetendő ingatlanérték-többletadó kit terhel. Itt kell átadni a már előbb említett csekket is.

A szerződés megkötésének előfeltétele egyebek mellett az is, hogy a vásárló úgynevezett NIE számmal rendelkezzen, melynek szintén vannak előfeltételei.

Az ingatlan tulajdoni lapja sokszor nem a valós a helyzetet tükrözi, mivel a Kanári-szigeteken általános gyakorlat az ingatlanok engedély nélküli átalakítása, bővítése akár emelet-ráépítéssel is. Ilyenkor minden egyes esetben külön kell értékelni az eltelt időt, illetve a vonatkozó jogszabályokat, ugyanis egy esetleges hatósági eljárásban az új tulajdonos nem hivatkozhat sikerrel arra, hogy ő az ingatlant már így vásárolta. Időnkét a tulajdoni viszonyok sem egyértelműek a bankok végrehajtási eljárásai miatt. Külön kell figyelni a helyi önkormányzat által épített és értékesített ingatlanokra vonatkozó szabályokra is, melyről esetenként a tulajdoni lap nem tartalmaz információt.

Általánosságban elmondható, hogy mindenfajta peres eljárás nehézkes és időben elhúzódó, illetve pernyertesség esetén is a megítélt összeg behajtása kétséges a nagyfokú migráció miatt.

Az ingatlan vételárán túl számolni kell egy körülbelül 15% plusz kiadással, ami tartalmazza a tulajdonváltozás illetékét, az adókat, átírási díjakat, a közjegyző és egyéb közreműködők díjazását. Ha az ingatlanhoz hitelt is igénybe vesznek, ez további, mintegy 3%-os költséget jelent.

A ViaSale ingatlanüzletágának nagy tapasztalatokkal rendelkező, megbízható helyi munkatársai személyesen kísérik végig az ingatlanvásárlás minden mozzanatát, tolmácsolással, közreműködéssel és tanácsaikkal segítik a vásárlót, hogy az sikerrel vehesse az akadályokat és elkerülhesse a buktatókat.